Ritual – Think Like A Mountain [Tempus Fugit/InsideOut Music/Nordic Metal 2003]

Før denne skive endte i min postkasse havde jeg aldrig hørt om svenske Ritual. Det kan jeg, efter at have tilbragt meget tid med "Think Like A Mountain" i spillen, sande har været en fejl.

Bandet leverer smukt progressivt rock iblandet en masse jazz elementer, ligeså mange fra folkemusikken og alt for meget andet. Selvom musikken er sammensat af en masse stilarter, så bliver det hele tiden holdt enkelt.

Oftest er det vokalen der styrer begivenhederne. Den fede sensuelle og meget bløde vokal, har meget spillerum og det er berettiget. Den spænder vidt og virker stort set som et instrument i sig selv. Musikken smyger sig hele tiden tæt på vokalens udskejelser og skaber en perfekt helhed.

Det er sjældent at der bliver vist noget ekstremt med instrumenterne. Folkene i bandet er dygtige musikere og det ved de selv. De har ikke behovet for at skulle vise sig. I stedet er kræfterne blevet lagt i kompositionerne, der helt igennem er gennemførte og meget gennemarbejdede. Men alt fra guitarspillet, trommerne, perkussionen, strygerne, fløjten og den helt fænomenale bas er fedt at høre på. Opbygningerne er suveræne og giver hele tiden ørerne og hjernen noget at arbejde med.

Produktionen er også fed og passer perfekt til Ritual’s materiale. Dynamisk og meget organisk er kodeordene for lyden og især bassen er alt for fed at lytte på. Men også de andre instrumenter og især vokalen er blevet tilgodeset.

Dette har nok været en af de sværeste skiver jeg nogensinde har lyttet på. Den er utrolig svær at komme ind på, på grund af musikkens enkelhed, men stadig mange detaljer. Kompositionernes intelligente opbygning er også lidt tricky når man første gang hører dem. Men som tiden går åbner skiven sig og bliver noget nær det mest fuldendte man kan forestille sig!

10/10