cov-symphonyx-odyssey-sm.jpg (5458 bytes)

Symphony X – The Odessey [InsideOut Music/Nordic Metal 2002]

Når der står Symphony X på pakken borger det som regel for kvalitet og storslået metal i en klasse for sig. Og da alle har udråbt "The Odessey" til bandets store mesterværk, var det da kun med glæde at den røg i afspilleren.

Bandet byder på så meget. Den står ikke bare på d stor episke numre som bandet er kendt for. Godt nok bliver vi stopfodret med storslåede symfoniske numre med masser af progressivitet, bare tag det 24 minutters lange titelnummer, hvor bandet viser alle sine facetter, det skal høres.

Denne skive viser også bandets aggressive side, vi har åbneren ’Inferno (Unleash The Fire)’, hvor Michael Romeo byder på tonstung riffing, vilde breaks og direkte opfordring til at svinge med manken. Også det fængende men vilde nummer ’King Of Terrors’ virker som en ventil for bandets aggressioner og det gør det sgu ikke dårlige.

Udforskning har altid stået højt på bandets wanna do liste, og når man tager numre som ’The Turning’ og ’Awakening’, hvor der bliver budt på progressivitet i verdensklasse, er der ikke et øje tørt. Den lækre jazzede bas, det lækre keyboard spil og det suveræne guitarlir, det fås ikke meget bedre. Vokalist Russel Allen skal også have et ord med på vejen, for hans indsats er ikke at kimse af. Han har et leje til hvert moment og bidrager med rigtigt meget til stemningen.

Og så de mange lag som ’The Odessey’ er bygget op af, fuck hvor er det smukt lavet, 24 minutters øre orgasme. Intet mindre end et kompositorisk mesterværk fra bandets hånd, og så er det udført perfekt. Alle stemningsmomenter er hundrede procent gennemførte, man er tryllebundet. Denne skive er et meget sikkert køb, hold kæft hvor jeg glæder mig til bandets næste skive, jeg er sikker på at det bliver endnu bedre!

9/10