officialWH1_logo.jpg (9618 bytes)

Da jeg lyttede til Wuthering Heights nye skive "Far From The Madding Crowd" er det ingen hemmelighed at jeg blev blæst væk. Det er sgu en suveræn fed skive. I den anledning fik jeg fat i mastermind Erik Ravn og her er hvad han havde at sige til mine spørgsmål.

Vil du starte med at introducere dig selv og fortælle os hvorfor du spiller metal

Well, well, well… Hej! Jeg er Erik Ravn fra et band, der består af gale metal troubadourer, ved navn Wuthering Heights. Det er mig som skriver musikken samt lyrikken. Jeg spiller lidt guitar, bass og keyboards og laver lidt mærkelig vokal og… ja. Sørger for at tingene kører som de skal og har efter sigende det store overblik. Jeg har spillet musik siden at jeg var høj nok til at nå tangenterne på klaveret og har været omkring nogle forskellige genrer. Jeg opdagede heavy metal temmelig sent, det vil sige de sene 80’ere. Det viste sig at være den perfekte kombination af det som jeg synes var fedt indenfor musikken. Den rå energi fra den tidlige rock ’n’ roll, Elvis, Little Richard og så videre. Teknikken og den store lyd fra 70’er pomp/prog-rocken. Jeg synes når alt kommer til alt, at metal er fedt fordi det er så alsidig, den kan være så mange forskellige ting. Og den kan være ekstremt følelsesladet. Med andre ord, så er det både spændende at være musiker og lytter.

Vil du introducere resten af bandet og fortælle lidt om deres stærke og svage sider

Vi har Rune Brink på keyboard, det er ham som har været med mig i længst tid, ud af det nuværende line up. Han har et godt øre for orkestrale arrangementer, samtidig med at han er god til soli. Han er som regel med til at arrangere numrene. Henrik Flyman som styrer guitaren er en god følelsesladet spiller og så er en god sound engineer. Vi har lavet noget pre-produktion i hans studio. Så er der den utrolige Morten Sørensen bag trommerne. Udover at holde vores gennemsnitsalder nede, så er han et naturtalent. Han har næsten et fotografisk overblik over musikken, og det er meget praktisk, når vi nu laver musikken så komplekst, som vi gør. Så er der selvfølgelig Nils Patrik Johansson som styrer vokalen. Han kom med i bandet efter vores sidste album. Han har en meget varieret vokal, som vi først lige er begyndt med at udforske. Du kender måske alle gutterne fra alle mulige andre bands og projekter. Rune spiller i Cornerstone, Henrik har spillet med Moahni Moahna og Zool og senest Evil Masquerade. Patrik er med i Astral Doors og Morten har travlt med mange bands, et af dem er Aurora.

whpic.jpg (25454 bytes)

Du er nu klar med det dit nye album "Far From The Madding Crowd", hvordan har du det med skiven

Jeg er meget tilfreds med den, og det tror jeg også at de andre i bandet er. Den var meget sjov at lave og endte som vi ville have det, så det var en general god oplevelse. Jeg har sigtet imod at lave sådan en plade her i lang tid. Men der er langt fra at have ideen, og så være i stand til at realisere den. Jeg synes vi har opnået et god mix af de mange elementer der udgør vores lyd. Der er helt sikkert et bedre mere organisk flow på albummet, når vi sammenligner det med vores 2 første skiver.

Hvad forventer du af albummet

Well, det er svært at forvente noget. Det jeg mener er at musik industrien virker på en mærkelig måde. Selvom man kun får gode reaktioner og folk generelt lader til at kunne lide albummet, er det ikke sikkert at man sælger så meget. Men det er heller ikke så vigtigt om der er mange der køber albummet. Det er vigtigere at dem der køber albummet, kan lide det. Hvis man kan bevæge folk den ene eller anden vej, ved at lave noget der betyder noget for dem, så er det en slags succes. Men, haha, hvis vi solgte en masse albums, ville selvfølgelig gøre det lettere at lave det næste album. Samt spille en masse live og så videre.

Hvordan har reaktionerne på "Far From The Madding Crowd" været

Helt utrolige! Der har næsten kun været meget positive reaktioner på skiven. Så det er dejligt. Når man har arbejdet hårdt for noget med sit hjerteblod. Så er det fedt at andre, end ens kammerater, kan lide det.

Hvor godt er det gået for jeres 2 første albums

Det er svært at sige. Jeg har ikke salgstal fra de forskellige lande, som vi har licenseret dem til. Men det er i hvert fald kun på et undergrundsplan at de er udgivet. Jeg mener, det kan nok være svært for nogle folk at få fat i albummet. Du ved jo at nogle musikbutikker er meget bange for at tage noget nyt i sortimentet. Så vi har nok kun fået fat i folk, som i forvejen er fans af bandet eller genren. Det er lidt trist, da jeg synes vores musik appellerer til næsten alle rock fans. Men hey, sådan er musik industrien.

Levede de 2 første albums op til dine egne forventninger

Det første album gjorde helt sikkert. Angående det andet album, så synes jeg at materialet er fantastisk. Men vi kunne godt have brugt noget mere studietid, da det var en meget kompliceret plade at lave. Så lyden er ikke perfekt. Blandt andet også på grund af masteringen, som vi ikke selv lavede, og som tappede noget energi fra lyden. Men det selvfølgelig kun småting. Jeg synes at hvis man ser på den bestemte tid, så er byder albummene på det bedste som vi kunne lave. Mere kan man ikke forlange. Hvis det ikke var det bedste, med tiden i betragtning, så har man ikke prøvet hårdt nok. Du ved at bands altid siger at deres seneste skive er den bedste. Og sådan synes jeg faktisk også at det burde være. Hvis et band ikke synes at deres nye album er det bedste, er det måske på tide at stoppe. Man skal altid gøre sit bedste for at tilfredsstille ens fans, vi er jo entertainere, ikke? Så vi skal altid gøre vores bedste og lidt til.

På det nye album leverer i symfonisk power metal med en stor del progressivitet, hvad har inspireret dig til at lave sådan noget musik

Det er svært at pinpointe en bestemt inspiration. Min musik smag er meget varieret og jeg har aldrig prøvet at forme vores lyd efter et bestemt band. Jeg vil bare spille heavy metal, så simpelt er det, ikke progressivt-power-symfonisk-whatever, bare heavy metal. Fordi, som jeg har sagt tidligere, der er masser af plads at boltre sig på indenfor heavy metal genren. Anyway, jeg tror at man kan sige at hovedingredienserne i vores lyd, er den metal som vi selv startede med at lytte til. Altså Helloween, Iron Maiden, Manowar, Riot og så videre. 70’er rock som Styx, Pink Floyd, Thin Lizzy og så traditionelt folkemusik. Og når jeg lytter til musik, er det stadig mine preferencer. Jeg er ikke særligt inspireret af andre bands, som blander alle elementerne sammen. Jeg har faktisk ikke hørt mange af de bands, som vi er blevet sammenlignet med, hehe.

I indarbejder også noget keltisk folkemusik, i jeres musik, hvordan er den ide opstået

Jeg startede med at lytte til folkemusik, ikke ret meget senere end at jeg begyndte at lytte til metal. Og da jeg synes de 2 musik genrer, har den mere eller mindre samme energi. Fik jeg hurtigt ideen med at blande de 2 genrer. Men ligesom med alt andet, så er det ikke noget man får succes med, med det samme. Det kræver mange eksperimenter, så metallen blandet med folkemusikken, har udviklet sig stille og roligt over de 3 albums. Men nu synes jeg at vi har opnået en blanding af genrerne, det er nu meget tæt på min oprindelige ide. Hvad der vil ske med det i fremtiden, må vi vente og se.

Hvad er konceptet bag albummet

Hvis du mener lyrisk, så har album trilogien et løst koncept. Det er ikke ret specifikt, men omhandler rejsen igennem livet og søgen efter svar. Og måske finde nogle svar, som man ikke havde forventet. Men historien er i mange lag. Noget af det er meget personligt, men noget omhandler også menneskeheden, og hvordan vi bevæger os væk fra naturen. Det er lidt mærkeligt, da vi alle har en stærk kraft fra naturen i os. Og jeg synes at de folkemusiske elementer, hjælper med at understrege netop det emne.

Er det et rent koncept album, nogle gange lader det til det og andre gange ikke

Det er et koncept på den måde, at der er ideer og meninger bag det hele jeg laver. Så basisk er konceptet, at det er mig der skriver materialet. Det hele er baseret på mine egne oplevelser og tanker. Jeg har ikke bare opfundet en eller anden historie, selvom mange mennesker tror det. Jeg er af den mening, at hvis man ikke baserer ens musik på en selv, så får folk ikke fuld valuta for pengene. Det andet er for let. Det betyder ikke at det ikke skal laves underholdende og fantasifuldt. Man kan vel godt sige at jeg laver myter og historier baseret på min virkelighed. Men jeg synes at der skal være en kerne af sandhed i det, før at det er rigtigt spændende. Men som du selv pointerer, er der ikke en rød tråd igennem historien, numrene kan stå alene, selvom de deler de samme følelser og verdenssyn.

Hvem skriver musikken i bandet og hvor finder i ideerne til den

Jeg skriver størstedelen af materialet, men selvfølgelig har de andre lov til at komme med ideer, til deres parter som kan forbedre helheden. Jeg ved ikke hvorfor, men sådan er det endt. Da vi startede, var der ikke rigtigt andre i bandet der skrev musik, så jeg var nødt til at lave det hele, hvis vi skulle have nogle numre. Derudover så har drengene så travlt med deres andre projekter. At jeg tror de ville gå i panik, hvis jeg bad dem om at komme med noget materiale, haha! Og igen, ideer kommer fra alle mulige steder. Men det har som regel bund i noget, som jeg har oplevet eller mit syn på verden. Hvad angår musikken, får man selvfølelig ideer her og der og fra andre bands, men jeg har aldrig prøvet at følge en bestemt stil eller genre. Jeg synes det er mere interessant at blive i min egen lille musikalske verden, og se hvor den vil tage mig hen. Måske skulle jeg prøve at lytte noget mere til hvad der foregår nu, fordi det sker jo at der dukker fede bands op. Og så tænker man: "Hvad er jeg nu gået glip af?". Men igen, der er så meget af det gamle, jeg ikke er nået igennem endnu… hehe.

Musikken er ved første møde meget cathcy, men indeholder nogle meget komplicerede sangstrukturer. Er det intentionelt at musikken er catchy på overfladen, men mere tricky jo dybere man kommer ned

Ikke meget af dette er intentionelt på nogen måde. Men når jeg lige har tænkt lidt over det. Er det faktisk en rigtigt god måde at udtrykke det på. Jeg kan selv lide musik der har mange lag og som man som lytter kan udforske. Det er kedeligt hvis man ikke kan få mere ud af et album, efter et enkelt lyt. På den anden side kan jeg ikke se ideen i at lave musikken teknisk god, hvis man ikke har nogle gode sange. Med andre ord, man er nødt til at have gode sange, men det betyder ikke at det skal være dumt. Jeg tror der er en generel mening iblandt mange metal musikere, at enten laver man noget mærkeligt teknisk materiale eller noget totalt "syng med på riddere og drager" materiale. Alt jeg kan sige er: Hvorfor? Hvorfor skal musik, der indeholder de rigtige heavy metal dyder, være uinspireret, hvorfor må det ikke være progressivt? Det har jeg aldrig rigtigt forstået.

Den grandiose historie, den komplekse men fængende musik og de musikalske samt vokale præstationer på albummet, minder mig lidt om det storslåede Avantasia projekt. Hvordan har du det med deres albums og har de inspireret dig

Jeg kan godt lide Avantasia, især det første album. Selvom jeg ikke synes det er særligt originalt, bliver det ikke ret meget bedre indenfor genren. Jeg synes musikken er det bedste ved det, teksterne har ikke gjort meget for mig. Men generelt synes jeg at Tobias Sammet (Avantasia/Edguy mastermind) er en meget god artist og entertainer. Jeg ser meget frem til at høre det nye Edguy album. Men hvad angår inspiration, er projektet for nyt til at have influeret os. Vi var allerede i fuld gang, den gang det startede. Men jeg kan lide det, selvom, når vi nu snakker rock operaer, foretrækker jeg Ayreon, det er kunst!

Skal i på tour for at skabe noget opmærksomhed omkring "Far From The Madding Crowd"

Jeg tror ikke vi får mulighed for at turnere så meget. Der er simpelthen ikke penge til det. Der er dog en festival booket og måske kommer der et par stykker mere på programmet.

Hvad med et besøg I Aalborg, er det ikke ved at være på tide

Helt sikkert. Det ville være fedt! Jeg vil gerne spille overalt, desværre kommer det an på finanser og logistik. Men forhåbentligt sker det.

Vil du dele dine 3 favorit skiver igennem tiden med os

Selvfølgelig, det er:

Pink Floyd – The Wall

Meat Loaf – Bat Out Of Hell

Sweet – Level Headed

Og så lige et par up-runners i form af: Tori Amos "Boys For Pele" og Gamma Ray’s "Heading For Tommorow".

Tak for snakken, det sidste ord et dit!

Thank you a pint! Lad være med at lytte til det de siger, lyt til hvad du kan lide. Og forhåbentligt vil du kunne lide det nye Wuthering Heights album! Må Herne beskytte dig!

 

Conducted 24-02-2004