If metal ain’t heavy, it ain’t heavy metal

sacredsteel1_logo.jpg (20474 bytes)

Da jeg modtog Sacred Steel's nye skive "Iron Blessings" og lyttede til den, var det mit første møde med tyskernes musik. Det rykkede hårdt i mine ører, så der gik ikke lang tid før jeg fik arrangeret et interview med bandets fede vokalist Gerrit Muhr. Her er hvad den metalglade og lattermilde mand havde at sige til mine spørgsmål.

I er nu klar med jeres nye killer album "Iron Blessings", hvad forventer du af det

Jeg forventer da at en masse mennesker køber det, og at det sælger ligeså godt som vores forrige skive. Det er jo med at sælge så meget, at vores pladeselskab bliver ved med at støtte os.

Da i startede med at lave det nye album, hvad ville i så lave

Vi ville lave et album der var bedre end vores forrige. Vi flyttede en del grænser med vores forrige album. Vi inkorporerede en del tungere og mere brutale stykker. Og min vokal blev mere aggressiv og jeg growlede også her og der. Den stil ville vi fortsætte, vi ville dog lave det mere harmonisk og varieret, samtidig med at det blev hurtigere og mere brutalt. På det forrige album, startede vi med et brutalt, næsten rent death metal nummer, og havde derefter et meget melodiske nummer osv. Det var ikke helt gennetænkt, vi glemte alt om at balancere numrene. Vi ville tage den brutale stil et skridt videre, på en balanceret måde.

Endte albummet som i havde satset på

Nej, det blev bedre end vi havde regnet med. Jeg har brugt et halvt år på at arrangere vokal og tekster, til sidst havde jeg 15 titler til hver eneste sang, det var hårdt arbejde. Det er også det, at når man er i studiet, så er det svært at høre hvordan albummet egentligt lyder. Det er først når det hele er færdiggjort og at man har den færdige skive imellem hænderne, at man ved at der ikke kan gå noget galt. Og som sagt så endte dette bedre end vi havde håbet på.

Sacred Steel er igennem årene blevet mere aggressive og brutale, hvordan vil du forklare den udvikling

Vi har altid været et band der har gjort hvad folk ikke har forventet, haha. Jeg kan ikke lide blødt og forudsigeligt metal. Heavy metal skal være tungt, der er så meget der bliver kaldt heavy metal i dag, der ikke er heavy metal. Det er alt for blødt og pænt. "If metal ain’t heavy, it ain’t heavy metal".

Hvad inspirerer dig til at lave den slags musik som du gør

Hovedsagligt at jeg efterhånden har lyttet til metal i 25 år. Jeg lytter fra alt fra ekstremt doom til black metal og det der er der imellem. Det hele der inspirerer mig, det er ikke fordi jeg stjæler direkte fra det jeg hører. Men jeg hører mange vokal typer som jeg godt kunne tænke mig at lege med, og det gør jeg så.

Metal verdenen savner mange vokalister med distinktive vokaler, som de virkeligt kan kalde deres egne. Man må sige at du har en temmelig unik vokal, hvordan har du udviklet den

Det er bare den vokal jeg har, jeg har aldrig trænet den eller noget. Jeg synger ikke, jeg er bare en heavy metal fan, der udtrykker mig selv i et band. Jeg startede med at synge fordi, jeg ikke havde nok talent til at spille guitar. Derudover har jeg også altid været mere imponeret af vokalister, end noget andet.

Er du med til at skrive musikken

Ikke rigtigt, jeg er med til at arrangere den så den passer til min vokal og så kommer jeg også med ideer og så videre.

Er det dig der har presset på for at få musikken mere brutal og aggressiv

Haha, ja og nej, det var noget jeg gerne ville prøve, men det var ikke nødvendigt at presse, well begge guitarister var med på den, de ville gerne spille mere brutalt, hvis det stod til dem. De spiller jo også begge i death metal bandet My Darkest Hate, haha. Trommeslageren og bassisten var ikke så glade for det. Men det endte med at mig og guitaristerne lavede et nummer og kom i øvelokalet og sagde at det var vores nye stil, haha, take it or leave, haha…

Er du fuldt ud tilfreds med dit arbejde på skiven

Det er jeg, det tog også et halvt år at gøre det hele klar. Jeg er meget tilfreds lige nu, men det kan ændre sig, hehe. Det færdige materiale ændrer sig meget fra første gang man hører det, til tyvende gang, man finder hele tiden ting man kunne have gjort bedre.

sacredsteel02.jpg (44515 bytes)

Hvordan tror du at bandet vil udvikle sig i fremtiden, vil det blive endnu hårdere

Nej det tror jeg ikke, vi har nået grænsen for hvor brutale vi kan blive under Sacred Steel monikeren. Man skal også passe på at man ikke udvikler musikken for meget og kommer fra langt væk fra bandets base. Nu har vi gjort dette fuldt ud, nu skal det næste prøves. Som sagt vi gør altid det folk ikke forventer. Nu har vi lavet musik der har fået dem til at føle sig dårlige, haha, brutalt musik skal få folks maver til at vende sig!

Vil du fortælle lidt om teksterne

De følger mere eller mindre samme spor som musikken. Før i tiden skrev jeg meget om fantasy ting og hymner til heavy metal. Det passer bare ikke så meget til den musik vi laver nu. På det nye album har jeg været inde om antikristne og antireligiøse temaer. Meget i stil med Immolation og Incantation’s tekster, jeg er meget oppe at køre over Incantation, det er satme fedt death metal. Der hører sgu brutale tekster til brutalt musik. Dog er teksten til ’Screams Of The Tortured" en realistisk tekst, omhandlende rædselsregimet i Argentina i midt og sen70’erne, hvor mange tusinde mennesker forsvandt sporløst.

Hvad inspirer dig til at skrive tekster

Som sagt har jeg været meget inspireret af fantasy verdener. Bøger er også en god inspirationskilde, blandt andet Robert E. Howard. Derudover bliver jeg også inspireret af mine yndlingsbands tekster. Blandt andet Bal Sagoth og deres heroiske og arkaiske verden. Forskellige death og black metal tekster, bøger, film ja alting.

I har endnu engang valgt at bruge Achim Köhler som producer, hvorfor har i valgt ham igen

Heh, ja det er 3. gang nu, well det er meget praktisk. Os i bandet bor cirka en times kørsel fra hinanden og han bor lige i midten, det kan ikke være bedre. Derudover så har vi været meget tilfredse med det arbejde han tidligere har gjort for os. Han blander sig kun når det er for at ændre noget vigtigt og ellers lader han os gøre vores ting. Hvorfor ændre et hold der vinder?

Han har lavet en fed, kraftfuld og meget naturlig lyd. Uden triggerede trommer og andre kliniske effekter. Er det en af grundene til at i valgte ham

Da vi kom i studiet, fortalte vi ham at vi ville have en up to date produktion, der ikke måtte være klinisk og kedelig. Det klarede han jo meget godt, haha. Vi ville have en lyd der lå meget tæt på vores livelyd og ikke en "total studie lyd". Selvfølgelig brugte vi studio effekter på vokal og så videre, men ikke i stort omfang. Når du lige nævner trommerne, så er de faktisk også indspillet uden cuetrack, han spiller bare med en metronom, det er helt fantastisk og det lyder jo pissegodt.

Vil du dele dine 3 favorit skiver med de danske headbangere

Fates Warning – Awaken The Guardian

Manowar – Into Glory Ride

Bal Sagoth – Starfire Burning Upon The Ice-Veilded Throne Of Ultima Thule

Tak for snakken, den sidste bemærkning er din!

Well, kan du ikke lave det her til overskriften på interviewet, haha: IF METAL AIN’T HEAVY, IT AIN’T HEAVY METAL! (Det er hermed gjort, red!)

 

Conducted 13-07-2004