BYFIST

Der er mange gemte, men rigtigt fede heavy metal bands derude, i den store verden. Et af dem er amerikanske Byfist, som først rørte på sig i slutningen af firserne, men nu er tilbage ved fuld styrke efter en længere pause. Jeg har snakket med guitarist og mainman Davey Lee om bandet, fortiden, nutiden og fremtiden. For Byfist er et band vi kommer til at høre meget mere til.

daveylee (40554 bytes)Davey Lee

Hails Davey! Vil du starte med at fortælle lidt om dig selv, hvorfor du spiller metal og hvordan det hele startede

Jeg startede med at spille guitar som 15årig, dengang spillede jeg i alle mulige bands. En dag hørte jeg et Grand Funk album og det blæste mig simpelthen væk, og da vidste jeg at jeg ville spille tungt musik. Som årene gik, startede Judas Priest, Iron Maiden og Saxon at skabe røre og jeg vidste at jeg ville være en del af det.

Vil du introducere resten af bandet

På guitar har jeg Notch Vara en veteran indenfor metal branchen, og han er også min broder i Reverend. Trommeslager Jess Vara som er Notch’s broder har spillet med os i evigheder (han har dog siden interviewet blev udført forladt bandet og er blevet erstattet af Mike Sandoval, red). Fra bandet Devine Ruins har vi vokalist Ronnie Sticks og bassist Perry Aarn og til sidst mig selv Davey Lee. Sanger Vikk Real og bassist Rey Gone er ikke længere med i bandet. Da de har besluttet sig for at dedikere dem selv til deres familier og vi ønsker dem det bedste!

Vil du fortælle os Byfist’s fulde band historie

Byfist blev dannet i 1987 og udgav singlen "Hour Glass Of Time". I 1988-89 udgav bandet "You Should Have Known" og nu i 2001 udgav vi mini albummet "Adrenalin". Bandet gik i opløsning i 1991 på grund af dårlig management og dårlige beslutninger. Vores management havde et så hårdt greb om bandet at vi var nødt til at stoppe det hele, for at få vores egne liv tilbage. Efter 10 års stilhed fik vi et opkald fra et pladeselskab, som ville have os til at lave et mini album. Og her er vi og vi har ikke mistet magien. Siden vi begyndte igen har fremtiden set meget lovende ud for bandet.

Hvordan har du det med "Adrenalin", er du stadig tilfreds med skiven

Jeg er vildt glad for den måde skiven kom ud på. Jeg tror at hvis vi havde brugt mere tid på "Adrenalin", ville det have ødelagt udfaldet. Vi forsøgte at skabe en hurtig og hidsig lyd som let kunne genskabes live, og det lykkedes sgu.

Hvordan har pressens reaktioner på albummet været og har i fået nogle nye fans

Vi er blevet godt modtaget over hele verden. Hver en anmeldelse som "Adrenalin" har fået har fået er ikke mindre end fænomenal. Fans fra alle aldersgrupper, unge som gamle, er helt vilde med den old school metal som vi spiller. Og JA, vi har fået tonsvis af nye fans.

"Adrenalin" er produceret af ingen ringere end David Wayne fra Reverend, Wayne og Metal Church og enginered af Joe Floyd fra Warrior, hvad synes du og de 2 legenders arbejde og er du tilfreds med lyden

Jeg elsker lyden! De 2 fyre var rigtigt fede at arbejde med og totalt professionelle. De hjalp os til netop den lyd, som vi ville have.

CD’en er udgivet på Saba Records, er det jeres eget label eller…

Ja, Saba Records er vores eget selskab. Vi valgte at udgive albummet på vores eget label, så vi kunne gøre tingene på vores egen måde. Vi gav mini albummet gratis til alle som spurgte efter det. Intet pladeselskab som jeg kender, ville lade os gøre det. Vi valgte at uddele albummet gratis, da vi vil lade alle vide at vi er tilbage. Og til alle jer læsere, hvis i vil have en gratis Byfist CD, så send jeres forespørgsel til: SabaRecords2000@yahoo.com.

Hvis du mødte et metal hoved som aldrig havde hørt om Byfist, hvordan vil du så beskrive din musik overfor personen

Jeg tror jeg vil beskrive Byfist som et band influeret af Judas Priest, Iron Maiden, Saxon og endda lidt af Metal Church.

I spiller en rigtigt kraftfuld form for heavy metal, helt uden moderne influenser, hvad kan du lide ved "rigtigt" heavy metal

Jeg kan lide det som "rigtigt" metal står for. Jeg kan lide din følelse som jeg får når jeg spiller live og ser folk reagere på vores stil. Mange bands i dag er rigtigt gode, men de har ikke den intensitet som jeg er vant til. Når du går til en Iron Maiden koncert, en med Judas Priest, Saxon osv. Så er følelsen den samme, højt energi niveau med virkeligt gode sange som er velgennemtænkte og ikke bare smidt sammen. Det er hvad metal handler om for mit vedkommende.

Hvad betyder heavy metal for dig

Heavy metal er en livsstil, en æra, en del af historien som aldrig vil dø. Metal er mit liv!

byfist (31818 bytes)

Byfist har en virkelig kraftfuld guitarmur som er kreeret af 3 guitarister, hvorfor bruger i 3 guitarer, hvad kan i med dem, som i ikke kan med 2

Albummet blev faktisk kun indspillet med 2 guitarister og ikke 3. Når vi spiller koncerter, har vi nogle gange den 3. guitarist med, både for sjov og for hvad den kan bidrage med. Nøgternt så kan Notch og mig godt spille al guitarspillet uden problemer. Men lad mig fortælle dig en lille historie. Da Byfist blev gendannet var Notch ikke helt sikker på at han ville turnere, men han ville spille i studiet. Så den 3. guitarist var til live situationer. Men en dag jammede vi alle sammen, sammen og det lyd rigtigt kraftfuldt, så vi besluttede os for at lave nogle shows med 3 guitarister. Fansene kunne lide det, så vi gjorde når muligheden bød sig.

Hvem skriver musikken i bandet

Notch og mig selv skriver alt materialet i Byfist.

Hvor finder i jeres inspiration til musikken

Vi skriver om oplevelser som vi har haft og nogle gange om interesser vi har. Der er en masse ting som ryger ind i de numre som vi skriver.

Hvorfor begyndte du med at spille guitar i sin tid, og hvem var/er dine helte

Min far spillede guitar, så det var kun naturligt at jeg fulgte i hans fodspor. Hvad angår idoler, så nød jeg virkeligt guitarspillet fra Mark Farner fra Grand Funk og Ritchie Blackmore fra Deep Purple og Rainbow. De 2 fyre rockede og gør det sgu stadigt.

Er i signet og er der nogle labels som har reageret på "Adrenalin"

Vi har fået en del tilbud, men vi har endnu ikke bestemt os. For mange år siden tog vi nogle dårlige beslutninger, det vil vi ikke gøre igen.

Arbejder i for tiden på nyt materiale og hvornår vil vi se nyt materiale fra jeres side

Det kommende Byfist album er skrevet og indspillet. Skiven har fået navnet "Fall Of The Nation". Desværre kan jeg endnu ikke fortælle dig hvornår det bliver udgivet. Vi mangler stadig at få lavet et cover og vi er heller ikke sikre på om vi vil udgive det selv eller lade et label udgive det for os.

notchvara.jpg (46008 bytes)Notch Vara

Notch Vara og dig selv er også kommet med i Reverend, hvordan fik i den chance og vil det have nogen indflydelse på Byfist’s fremtid

Vores engagement i Reverend vil på ingen måde få indflydelse på Byfist! Notch og jeg vil fortsætte med Byfist og lave de skiver som vi skal lave. Vi kom med i Reverend fordi vi for mange år siden var på tour med Metal Church og der blev David Wayne og mig gode venner. Han har altid sagt at vi en dag skulle arbejde sammen. En dag ringede han så og spurgte om jeg var interesseret i at komme med i Byfist. Jeg sagde øjeblikkeligt ja, med det krav at Notch også skulle med. David Sagde at der var plads til os begge, så vi gik med i Reverend. Vi har allerede været på tour med bandet og har endda skrevet det nye Reverend album.

Spiller Byfist meget live og hvordan er det at opleve et Byfist live show

Vi spiller rigtigt mange koncerter, hver gang vi får chancen, så slår vi til. Hvis man går til en Byfist koncert, skal man være parat til at få sparket lortet ud af sig. Byfist er højt, hurtigt og aggressivt, vi er ikke posere, vi er bare røvsparkende heavy metal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hvorfor valgte i at kalde bandet Byfist

Well, det er faktisk en lidt sjov historie. For mange år siden spillede Notch og mig i 2 rivaliserende bands og vi hadede virkeligt hinanden. Hver gang han så mig og omvendt, smed vi vores knyttede næve i vejret. En dag var vi så begge uden band og besluttede at gå sammen og danne et nyt band. Vi tænkte så på fortiden og de knyttede næver og deraf navnet Byfist (2 næver).

Vil du fortælle den danske metal horde dine 3 favorit skiver igennem tiden

AcceptBalls To The Wall

Metal Church Metal Church

Judas PriestSad Wings Of Destiny

Mange tak fordi du tog dig tid til at svare på mine spørgsmål, hvis du har noget at tilføje, så værsgo

Jeg vil gerne takke alle dine læsere og dit land for at holde metal i live. USA har gjort et dårligt job hvad det angår, det kommer især til bevis med poseur bands som Limp Bizkit, Korn og alle de andre bøsser. Hvis det ikke var for metal hoveder som dig selv, ville Byfist og Reverend ikke eksistere. Igen TAK!