ENSLAVEDlogo.gif (12776 bytes)

Jeg må blankt erkende at jeg ikke har lyttet til meget Enslaved siden den fænomenale "Frost". Men da deres nye skive "Below The Lights" var endt undertegnedes postkasse, skulle der jo lyttes på svinet. Og svinet overraskede så meget at en snak med mainman Ivar Bjørnson var uundgåelig. Hvordan kan et band udvikle sig så meget som Enslaved har gjort og stadig have sin egen gode gamle lyd... Det skulle jeg have svar på, så hvis i vil med på en tur igennem Enslaved's univers fra dengang til nu, så læs med...

enslaved_01.jpg (25444 bytes)

Start venligst med at introducere dig selv, fortæl os hvorfor du spiller metal og hvordan dit metal eventyr startede

Hello/davs! Jeg er Ivar, jeg spiller guitar og laver effekter i Enslaved. Jeg spiller metal fordi det er den musik jeg lever for at spille. Det er den musik der er tættest på mit hjerte og min sjæl, hvis sådan en ting skulle eksistere. Jeg startede med metallen da jeg var 7-8 år gammel. Jeg kunne lide Kiss fra jeg var meget lille, men det kvalificerer sig ikke rigtigt som metal, gør det? Mig en af mine venner startede med at lytte til metal programmerne i radioen, og tog ind til byen i weekenderne, for at få vores fingre i coole sager som Anthrax, WASP osv… Men da min fader gav mig en Venom video fra England, da jeg var 10, vidste jeg at ekstremt metal var den rette ting for mig.

En ny sommer og et nyt album fra Enslaved, 2 ting der går hånd i hånd eller hvad, hvordan har du det med sommeren og hvad betyder sommeren for dig

Hehe, hvilket orignalt og meteorologisk spørgsmål, tak! Jeg synes sommeren er dejlig, især her i Bergen. Jeg tror den er så dejlig på grund af de kolde vintre og de fugtige forår og efterår. Jeg ville ikke kunne klare sommeren hele året. Det jeg kommer til at tænke på angående sommer er øl, festivaler, piger, skove, strande og grill.

Lad os gå til jeres nye album "Below The Lights", hvad forventer du af albummet

Jeg er meget tilfreds med alle aspekter af albummet. Produktionen blev mere eller mindre som vi havde planlagt og numrene endte rigtigt stærkt. Det er helt sikkert et af de mest komplette albums vi har lavet indtil videre. Der er en rød tråd igennem hele albummet og jeg synes især det for albummet til at skille sig ud fra mængden.

Vil du forklare dine ideer og tanker bag album titlen "Below The Lights", hvad symboliserer titlen

Det er en hyldest til de mørke hjørner og underverdenen i vores eksistens. Underbevidstheden, mareridtene, det skjulte selv, det lurende vanvid, stilheden, de mytologiske underverdener. Alt det der ikke bliver set, men derfra hvor det hele strømmer ind i lysets verden.

Hvad har tabene af R. Kronheim og Dirge Rep betydet for Enslaved

Det er selvfølgelig et tab når 2 gode venner forlader ens band. Især når de begge har været meget betydelige medlemmer siden 1997. Der var ikke noget at gøre med Kronheim, han kunne ikke trække sit læs. Det er ikke fordi han er doven, han gik bare i sin egen retning. Det kombineret med hans personlige problemer, gjorde det umuligt for begge parter at fortsætte. Hvad angår Dirge, var det et spørgsmål om at han var træt af alt der havde med bandet at gøre. Tours, gigs, promotion, plade kontrakt, penge osv. Hvilket er meget forståeligt. Han følte at alt det nævnte dræbte hans musikalske motivation. Så han ville hellere vende tilbage til at spille mere undergrunds/obskurt materiale. Så da både Kronheim og Dirge havde nået enden af linien, var det sundt for Enslaved at de begge forlod bandet. Jeg synes det er tydeligt på "Below The Lights", at bandet har fået mere vitalitet.

I har fået den nye guitarist Arve Isdal med i bandet, hvem er han og hvad har han tilført Enslaved

Han er en gammel ven og meget dygtig og erfaren musiker. Nogle kan måske huske hans gamle band Malignant Eternal. Han er også en af mine nærmeste venner og har den rette artistiske ånd. Han har tilført bandet sine færdigheder og musikalske indsigt. Og han er en stor inspirationskilde for os.

Hvem håndterer trommerne på "Below The Lights"

Dirge Rep gjorde trommerne på albummet færdige, før han forlod bandet

Jeg fik mig noget af en overraskelse da jeg første gang lyttede til "Below The Lights". Jeg har godt nok læst anmeldelser af jeres seneste skiver, men har ikke købt eller lyttet til en Enslaved skive, siden "Frost". Hvordan vil du forklare jeres udvikling igennem årene

Det er svært for os at sætte en finger noget konkret som er sket over årene. Jeg tror den mest præcise forklaring ligger i det faktum, at bandet Enslaved og vores egne sind er lænket tæt sammen. Og vi er langt fra statiske personer. Vi forandrer os og prøver alt, hele tiden (nogle gange fra den ene ekstremitet til den anden, fortæller folk os). Det reflekterer sig i vores musik. Enslaved er meget personligt, så vi bringer kaoset og mærkeligheden fra vore egne liv ind i det.

Selvom musikken er blevet mere dybsindig, kompleks, eksperimenterende og psykedelisk, kunne jeg med det samme høre at jeg lyttede til Enslaved, hvordan er det lykkedes jer at beholde jeres let genkendelige lyd siden jeres spæde start.

Først og fremmest, tak! Vi holder ikke bevidst fast i vores lyd, men jeg er enig med at der en meget særlig lyd ved vores materiale. Jeg tror det en meget konsekvent politik når det kommer til udstyr og parameter settings, kombineret med vores mindre ortodokse spille-tekniker. Vi har opfundet vore egne "tricks" og trademark tekniske løsninger, som kan høres af det åbne øre.

Hvor finder du inspiration når du skriver musik nu om dage

Det kan være alt. Det meste kommer fra humøret. Jeg har tendens til at leve meget intenst og med høj fart, hvilket resulterer i store svingninger og varierende sindstilstande. Når jeg falder ned i en af disse lommer af fraværelse/tilstedeværelse, stilhed/larm, og ingenting/ingenting; Har musikken tendens til at dukke op. Derudover er anden kunst selvfølgelig også inspirerende; Ligesom musik, film, billeder osv. Sammen med sanseindtryk, andre mennesker, naturen, vejret osv.

Hvor fandt du inspiration i Enslaved’s tidlige dage

Meget i det samme som i det ovenstående svar, men jeg tror vi var mere direkte inspireret af andre bands dengang. Jeg tror også at mytologi og naturen var større inspirationskilder dengang. Nu om dage er mysticisme, okkultisme, videnskab og indre verdener mere appellerende for os.

Albummet er indspillet i Grieghallen, hvorfor valgte i endnu engang at indspille i den mægtige hal

Vi vendte tilbage til Grieghallen for at indspille forrige album "Monumension". Efter at have indspillet "Bloodhemn" og "Mardraum" i The Abyss. Da "Monumension" virkede rigtigt godt, og vi følte at vi var nødt til at fortsætte i Grieghallen. Og denne gang blev resultatet endnu bedre end sidste gang! Vi er meget glade for at arbejde sammen med Pytten, som er en stor støtte og mentor for os i studiet. Og i sig selv er studiet unikt. Det har en fantastisk akustisk, en speciel atmosfære (både arkitektonisk og når man tænker på hvilke store albums der er blevet indspillet der, i de gamle dage). Derudover ligger det i hjertet af vores elskede by Bergen.

Der er også en del horror stemning på albummet, er det intentionelt eller dukkede det op hen ad vejen

Det er resultatet af stemningen i de individuelle numre og tekster. Som vi snakkede om tidligere, har albummet en meget mørk, rød tråd hele vejen igennem. Mørket under lyset kan være skrækindjagende. Men for mig er det nærmere en følelse af sikkerhed, dynamik og hjemme.

Vil du guide os igennem albummet og fortælle os om ideerne og tankerne bag musikken og teksterne på "Below The Lights"

Det starter med den episke ’As Fire Swept Clean The Earth’, som har en meget apokalyptisk og smuk atmosfære. En brutal skønhed. Det andet nummer ’The Dead Stare’ som er den mest "groovy" sang på albummet. Nummeret besidder en meget kraftfuld og mystisk energi og et par Hawkwind referencer. Det tredje nummer ’The Crossing’ som er et nummer i 2 dele, en meget monumental åbning med en hård og dynamisk anden-part, med flere tidlige Enslaved referencer. Nummer 4 er ’Queen Of Night’ som er lidt progressiv med forskellige parter som bygger sangen op. Det omhandler en tragisk historie om tab, rejse og død. Den femte sang ’Havenless’ er hypnotisk og har en fed kant, med elementer fra både nordisk folk og mørkt psychedelia. Det sjette nummer er det hårdeste og mest rå og indeholder samtidigt noget af det mest episke fra Enslaved. Albummet lukkes med ’A Darker Place’ som er en meget mørkt black nummer med en monumental slutning, som er albummet værdigt.

Jeg har endnu ikke (Det har jeg så nu, APJ) hvilket storslået og kraftfuld album "Below The Lights" egentligt er. Jeg kan bare ikke stoppe med at tænke på, hvad jeres næste skridt vil blive for bandet. Hvad vil fremtiden bringe jer og hvad kan vi forvente

Det er altid svært at forudsige hvad man kan forvente fra Enslaved, selv for os selv. Jeg er begyndt at arbejde med materiale til det næste album, men jeg har ingen ide om den endelige retning endnu. Alt hvad jeg ved, er at jeg fortsætter rejsen…

Vil du dele dine 3 favorit skiver med de danske metal hoveder

Pink FloydThe Meddle – Ultimativ psychedelia

ToolLateralis – Mystisk, mørkt og mærkeligt smukt

BathoryUnder The Sign Of The Black Mark – Black metal atmosfære de luxe

Tak for snakken, afslut interviewet efter behag

Tak for interviewet, og vi håber at komme til at spille i Danmark en eller anden dag!!.

Ja, for fanden!