Enslaved – Below The Lights [Osmose/Nordic Metal 2003]

Puha, det er sgu længe siden at jeg har lyttet til en ny Enslaved skive, sådan cirka er "Frost" den nyeste skive fra nordmændene som jeg har beskæftiget mig med. Jeg har godt nok læst at bandet har bevæget sig over i en mere rocket og psykedelisk verden. Men materialet på denne skive var længere ude end jeg havde regnet med, men alligevel ikke ret langt fra det Enslaved som jeg kender.

Basen ligger i voldsomt metal med blastbeats, vilde rytmestrukturer og voldsbrutalt skrigeri fra Grutle. Derudover så er der inkorporeret psykedeliske momenter, lavet både med guitar og bas og med Ivar’s tangenter. Begge dele fungerer optimalt og hele tiden svæver man i den retning som Enslaved bestemmer.

Der er masser af storslåede momenter og atmosfærer på albummet og i et nummer som det storepiske ’A Darker Place’ skinner melankolien rent igennem. Bandets evne til at skifte pace uden at det virker forceret, er et kæmpeplus for dem, for de bruger ofte skiftet imellem stemninger og hele tiden fungerer det godt.

Lyden på skiven er også storslået, den er indspillet i Grieghallen og mixet og mastered i 2 andre studier. Resultatet er fremragende stort, klar og powerfuld lyd der underbygger de fremmanede stemninger perfekt, men alligevel rå og beskidt, når det er nødvendigt.

Jeg er en del overrasket over Enslaved anno 2003, men positivt. Dette er igen en af disse skiver man er nødt til at høre for at danne sig et indtryk, alt det ævl jeg lige har fyret af, dækker ikke engang en brøkdel af musikkens spekter, så fis ned til pusheren og tjek skiven ud, det virker!

IX