Mörk Gryning – Pieces Of Primal Expressionism [No Fashion/MNW 2003]

4. fuld længde er vi nået til i svenskernes karriere. Altid har Mörk Gryning budt på progression fra skive til skive og det er også det der er sket her. Desværre ikke til den positive side, hvor bandet før altid er blevet mere brutale, men stadig har holdt fast i deres melodiske baggrund. Så er de nu begyndt at levere en moderne form for black metal.

Musikken er lagt an på mørke stemninger og dem formår bandet da også fint at opbygge. Ofte bliver numrene bare sindssyge kedelige. Der bliver kørt for meget i det samme og oftest bliver numrene trukket meningsløst langt ud, bare tjek ’The Cradle Of Civilization’ som bliver helt ødelagt af violin stykket til sidst.

Det er ikke fordi der er noget galt med musikernes præstationer. De har fuldstændigt styr på deres instrumenter. Især trommerne bliver styret med hård hånd og der bliver sgu disket op med nogle lækkerier. Også bassen, som har fået en stor stor lyd, er fed at lytte på. Meget organisk samtidig med at den er kold, stenhård og kontant.

Lyden er også ganske fed når man tager stilen i betragtning. Den er lavet af Daniel Bergstrand og han har formået at pakke den kolde neo-black metal lyd meget godt ind.

Det er ikke fordi jeg betvivler at Mörk Gryning’s ideer til denne skive har været udmærkede. Men når man sidder og lytter på denne skive, og med de 3 forrige i baghovedet. Så fungerer musikken ikke, den virker følelsesforladt og den ender med at blive alt for kedelig.

V