Tristania - Ashes [SPV/Target 2005]


Det sker engang imellem at man bliver meget overrasket over noget, som slet ikke havde nogle forventninger til. Tag for eksempel Tristania's nyeste opus "Ashes", som jeg havde afskrevet som en gang klynke gothic, jeg ikke ville bruge meget tid på. Dog viser det sig at bandet er blevet "stort" og leverer besnærende musik, med base i gotisk rock, men også kommer vidt omkring.

Musikken binder en fast i stolen fra første sekund. Hele sceneriet er meget betagende. Musikken varierer sig hele tiden, bygges op og brydes ned. Godt guitarspil leverer gode grundlæggende melodier. Synth parten laver den suveræne mørke atmosfære og tillægger af og til musikken et præg af progressivitet. Kompositionen er moden, mørk og viser et band der har styr på deres ting. Alle instrumenter arbejder perfekt sammen og går op i en højere enhed.

Vokalarbejdet er også på toppen. Der bliver hele varieret imellem både mandlige og kvindelige vokaler. Men også måden bliver varieret, her er alt fra den skønneste skønsang, til growlende grimhed og skrigende ondskab og frustration.

Jeg havde slet ikke forventet et så varieret udspil fra nordmændene som tilfældet er. Hele tiden udvikler musikken sig, og hele tiden viser Tristania nye sider af sig selv. De melankolske atmosfærer er besnærende, vokalarbejdet er alt for fedt og musikken spiller max. Kompositionerne er på toppen, ja bandet har sgu ramt den rette skæring denne gang og har leveret et rigtigt godt album.

9/10