Nocturnus – The Nocturnus Demos [Karmageddon Media/Target 2003]

Endelig en brugbar skive i de, til tider, endeløse rækker af genudgivelser. Her er tale om Mike Brownings (ex-Morbid Angel, ex-Incubus, ex-Acheron, After Death, Lisa The Wolf) legendariske band Nocturnus og de 2 demoer der blev kreeret, før klassikeren "The Key" udkom. De 2 demoer "Nocturnus" og "The Science Of Horror", fra henholdsvis 1987 og 1988, er naturligvis meget svære at få fat, så godt initiativ fra Karmageddon Media.

Af en eller anden grund bliver demoerne, på albummet, præsenteret i omvendt rækkefølge. Altså der bliver lagt ud med "The Science Of Horror". Det var dette demo, der mere eller mindre revolutionerede death metal scenen, med brugen af keyboards, i den ekstreme metal. Tungt og mørkt death metal masser af stemning og en fed atmosfære. Kompleks struktureret death metal, med fed og temmelig detaljeret lyd. Masser af fedt guitar, både rytme og lead arbejdet, er af høj klasse. Det enkle men effektive trommespil fra Browning er godt, men hans vokal er endnu federe. Dyb, ond og mere eller mindre spyttet ud. Og så gør inkorporationen af keyboards sig rigtigt godt i denne mørke musik. Og når man hører keyboardets lyd, så kunne det godt tænkes at f.eks. Emperor har hentet lidt inspiration her.

På det første demo medvirker så "to become" prominente navne som Richard Bateman (ex-Agent Steel, Nasty Savage, Gardyloo) og Vincent Crowley (Acheron, Wolfen Society). Musikken bærer da også præg af Crowley’s karakteristiske guitarspil og sangskrivning. Og Acheron er vel mere eller mindre end fortsættelse af Crowley’s musik i Nocturnus. Bare tjek ud de 2 numre ’Unholy Fury’ og ’The Entity’, som er skrevet af Crowley. Men igen skinner numrenes kvalitet igennem. Suveræn sangskrivning, musikken er brutal og larmende, men alligevel meget fængende. Den sidder der sgu første gang. Guitararbejdet er af høj klasse og der er nogle fed smadder leads. Brownings trommespil på dette demo er mere brutalt, end på nummer 2. Men vokal arbejdet er det samme, brutale spyttende growl.

Nocturnus var 10-15 år forude for deres tid, masser af de elementer de indførte i death metallens verden. Bliver stadig udnyttet til hudløshed. Bandet fik aldrig deres fortjente anerkendelse på grund af den alt for tidlige død, efter kun 2 albums. Men med disse 2 demoer fremme i dagens lyd, burde der igen blive skabt noget furore omkring Nocturnus. Og det er måske nu at deres kvaliteter vil blive forstået fuldt ud. Det her er klassisk og et obligatorisk køb for alle der hører mørkt musik. Chancen for at Nocturnus på en eller anden måde har påvirket dit favorit band, er meget stor!

9/10