Decapitated – The Negation [Wicked World/Target 2004]

Oftest når et band markerer sig kraftigt fra starten af, falder tingene lidt sammen efter de første par skiver. Polske Decapitated startede som lyn og torden med den vilde, brutale og skånselsløse "Winds Of Creation". Herefter kom den over tekniske og lidt kliniske "Nihilty" som for alvor slog deres navn fast. Nu er tiden så kommet til det tredje album, det album som er noget så skæbnesvangert. Er dette det sidste trin op til eliten, eller er ideerne opbrugt?

Dog går der ikke mange sekunder før, at man med måbende mine, må konstatere at Decapitated er bedre end nogensinde. Den vilde og brutale musik fra debut albummet, er blevet podet med den overtekniske ekvilibrisme fra toeren, og bastarden deraf, er "The Negation".

De tekniske momenter er blevet mere velfunderede og er arbejdet ind i sangene, så numrene og albummet virker meget mere helt og flydende. Der er dog slet ikke skruet ned for de tekniske show offs. Hele tiden viser musikerne, deres suveræne evner på deres respektive instrumenter. Udspillet er møg teknisk, bandets sang skrivnings evner, er bare blevet en million gange bedre, end på den forrige skive. Så vi slipper for alle afbrydelserne. Hele tiden er tempoet straffende, alt imens de fedeste riffs, basgange og trommemønstre florerer i lydbilledet. Alt imens Saurons vokal også lyder bedre end før. Stor, dyb og over det hele, samtidigt med at man kan høre hvad han growler.

Produktionen på albummet er også top notch. Lyden er stor og klar og besidder tonsvis af kraft og kæmpe cojones. Men den er samtidig meget organisk og bliver ikke trættende at høre på, som det var tilfældet med "Nihility".

Året er først lige startet, men der har allerede meldt sig en del kandidater til årets bedste death metal album. Og jeg må sige at denne skive står pt som den klareste stjerne på himlen. Det her er overbrutalt death metal, det besidder teknik, brutalitet, ondskab, spilleglæde, energi, dette er så tæt som man nu kan komme toppen, uden helt at nå den. "The Negation" har smidt Decapitated ind i death metallens top 5 bands. Derudover markerer skiven også, det første halve point givet i Nocturnal Horde’s historie. Skiven er ikke helt klar til et 10 tal, men det er meget tæt på, hvis bandet fortsætter udviklingen og stilen, så burde den være hjemme næste gang. Denne gang må de dog nøjes med 9½, men det er også nok til at du skal ud at købe denne skive, det fås for tiden ikke meget bedre!

9½/10