Beyond Twillight - Section X [Massacre/VME 2005]


Efter den pæne succes som Beyond Twillight fik med deres debut album "The Devil's Hall Of Fame", havde bandet nogle forventninger at leve op til. Alle fra bandets fans til den mere professionelle del af metal scenen, har længe ventet med spænding for at høre dette nye album. Og med den "hype" som der stille og roligt er blevet opbygget ved hjælp af pressen, er interessen for Beyond Twillight og forventningerne til bandet ikke blevet mindre.

Musikalsk byder Beyond Twillight på storslået teatralsk rock blandet med hårde metal elementer. Det dansk/svenske band med en amerikansk sanger, byder på bombastiske kompositioner, der besidder lytteværdigt musik og masser af progressivitet. Det er utroligt så mange elementer hvert enkelt nummer består af, især når man tager i betragtning at der en rød tråd igennem de enkelte numre, og albummet. Selvom albummet byder på et overflodshorn af tekniske lækkerier, sublime detaljer og progressive elementer, og så mister bandet aldrig tråden og selve sangen bliver bevaret i fokus. Det tyder på et enormt forarbejde, for hver enkel komposition er stor, meget gennemarbejdet må man sige.

Musikalsk er der ikke noget at komme efter på albummet. Alle musikere udfører deres job til perfektion. Guitarspillet er i en klasse for sig selv, gode riffs, gode melodier og leads. Trommerne leverer både tight rytme og små lækkerier som får en til at fryde sig. Bassen er stor og flot, dog kunne den godt komme helt frem i lydbilledet lidt oftere. Keyboardspillet på albummet er ekvilibristisk og en klasse for sig selv. Altid ligger keyboardet det sidste touch på numrene, når det bliver brugt. Deroveni har vi så vokalen, leveret af, den indtil nu ikke så kendte sanger, Kelly Sundown Carpenter. Han skulle løfte arven efter Jorn Lande. Det er ikke en let opgave, men Kelly klarer det perfekt og leverer faktisk en stærkere vokal indsats end Lande gjorde på "The Devil's Hall Of Fame". Det skal dog siges at bandet virker noget stærkere nu og det gør kompositionerne også, det har selvfølelig også noget at sige.

Hvert enkelt nummer tager os på en rutschebane tur af dimensioner. Vi oplever alt fra glæde til frustrationer, klaustrofobi og vrede. Følelserne skinner igennem musikken og griber virkeligt fat i lytteren. Hele tiden bliver vi bombarderet med atmosfære på alle mulige planer. Vokalen, guitaren, keyboardet, historien. Det hele spiller med og bliver bygget op til en højere enhed. Og når man tror at man har nået højdepunktet eller lavpunktet, så bliver citronen presset lidt yderligere, suverænt.

Produktionen på albummet er stor og kraftfuld, der er simpelthen så meget saft og kraft bag lyden, at det driver ned ad højtalerne. Der er meget luft i produktionen, så alle instrumenternes detaljer kommer pænt frem og alle detaljer kan høres. Instrumenterne ligger også rigtigt flot i mixet og giver en stor dybde i lydbilledet, en teknisk flot produktion der er meget lytteværdig.

Dette må uden tvivl være et af de flotteste albums vi kommer til at se i år. Derudover er de musikalske kvaliteter også i top. Beyond Twillight byder på gode sange med masser af detaljer og tekniske lækkerier fra start til slut, samt en meget stor vokal. Jeg er endnu ikke blevet det mindste træt af albummet, efter utallige gennemlytninger og tror heller ikke at de sker forløbig. Der er simpelthen så mange detaljer, der dukker op hele tiden og gør oplevelsen af "Section X" større og større. Dette album skal både høres og opleves, det indeholder så meget mere end ord kan sige.

9½/10